Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Wil je weten wat bitcoin precies is, hoe je deze virtuele munt kan bemachtigen en waarom deze wel eens het volledige monetair systeem op zijn kop kan gooien?

Dan is deze gids precies wat je zoekt!wat is bitcoin

Geen zorgen, ik ga hier niet te veel technisch jargon bovenhalen. Deze gids is volledig dummy-proof en dus ideaal voor beginners.

Het is de bedoeling dat je na het lezen van deze blog exact weet hoe Bitcoin werkt, waarom deze uitvinding zo revolutionair wordt genoemd, hoe je er potentieel munt uit kan slaan en waar je voor moet oppassen

Hoewel ik mijn best heb gedaan om alles zo grondig mogelijk op papier te zetten, vertelt een beeld soms meer dan 1000 woorden. Daarom vind je doorheen deze gids ook korte video’s en mini-documentaires terug. (Al dat lezen wordt ook maar saai, toch?)

Hier alvast een inhoudstabel om het je gemakkelijk te maken:

Wat is Bitcoin?

De korte versie:

Bitcoin is een vorm van virtueel geld, ook wel “cryptocurrency”. In tegenstelling tot geld zoals wij dat kennen, is het Bitcoin-netwerk volledig gedecentraliseerd. Gebruikers kunnen hierdoor eenvoudig bitcoin verzenden en ontvangen (Peer-to-Peer) zonder de tussenkomst van een centrale bank of een andere entiteit. Deze transacties worden uitgevoerd op basis van cryptografische berekening en worden vervolgens opgeslagen in een publiekelijk toegankelijk grootboek (ledger), beter bekend als een blockchain.

Cryptocurrency? Blockchain? Gedecentraliseerd? Say what?

Oké, misschien nog iets te ingewikkeld… Ik beloof je dat je na het lezen van deze gids exact weet waarover ik het heb.

Dan nu de langere versie… Maar eerst:

“Bitcoin en bitcoin”

Even voor de grammar-nazis onder jullie….

Er kan in feite op twee verschillende manieren worden verwezen naar deze virtuele munt:

  • “bitcoin” de token.

Wanneer mensen het hebben over bitcoin (met een kleine “b”) verwijzen ze vaak naar de valuta of de token zelf.
Vb: “Ik heb net 2 bitcoin betaald voor een auto” of “Ik heb net 1 bitcoin gekocht”

  • “Bitcoin” het protocol

Wanneer er verwezen wordt naar het protocol Bitcoin (met een hoofdletter “B”) gaat het in eerste instantie over het ecosysteem in zijn geheel, als zijnde een gedistribueerd netwerk dat een grootboek met transacties en saldi van de token bitcoin bijhoudt (dit was het meest technische zinnetje in heel deze gids, beloofd)
Vb: “Ik heb net een interessante gids over Bitcoin gelezen, die ik zeker ga delen met vrienden en familie”  🙂

P.S.: Ik heb er extra op gelet het onderscheid tussen “B”itcoin en “b”itcoin correct te gebruiken doorheen deze gids. Het is echter wel mogelijk dat ik niet zo consistent ben geweest in andere pagina’s op deze blog. (ik ben ook maar een mens… 😉 )

Soit, ik wijk af…

Zoals je misschien wel weet, maakt Bitcoin het mogelijk om betalingen tussen gebruikers te verzenden zonder dat hier een centrale autoriteit bij te pas komt (zoals vb. een bank of een betalingsgateway). Het wordt tevens elektronisch gemaakt en tevens bewaard.

Bitcoins worden niet gedrukt, zoals dat wel gebeurt met dollars of euro’s – ze worden geproduceerd of “gemined” (hierover later meer) door computers over de hele wereld, met behulp van gratis software.

Bitcoin: de belangrijkste kenmerken


Wat maakt bitcoin nu zo speciaal?

Naast het ontvangen en verzenden van bitcoin naar vb. familie, vrienden, … kan je deze virtuele munt uiteraard ook gewoon gebruiken als betalingsmiddel voor producten of diensten. 

Je denkt nu misschien “Wow, fantastisch, dat kon ik voorheen nog niet! 🙄  “bitcoin vs euro

Gelukkig is bitcoin veel meer dan dat. Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen deze digitale valuta en fiat valuta (euro, dollar, …) zoals we ze nu kennen.

Deze verschillen maakt bitcoin, naast een munt die gebruikt kan worden voor dagelijkse transactie, ook een interessant beleggingsmiddel.

Hier alvast de belangrijkste kenmerken:

1. De Blockchain

De blockchain-technologie waarop het Bitcoin-netwerk werd gebouwd is wellicht één van de belangrijkste innovaties van de 21e eeuw.

Een verkeerde opvatting van beginners is dat ze denken dat Bitcoin en blockchain hetzelfde zijn. Dat is dus niet het geval.

Blockchain gaat veel verder dan alleen Bitcoin en kan worden toegepast op tal van industrieën.

Hoe dat nu precies in zijn werk zou gaan is moeilijk uit te leggen zonder een visuele voorstelling…

Bekijk daarom even onderstaand filmpje van RTL Z, een Nederlandse nieuwswebsite, en je weet binnen de 2 minuten exact waarvoor zo’n blockchain kan dienen:

Blockchain is de technologie die wordt gebruikt door Bitcoin en is de onderliggende basis die veilige, transparante en semi-anonieme transacties mogelijk maakt.

Intussen zijn er ook al tal van bedrijven en start-ups die door middel van blockchain bepaalde problemen in de wereld willen verhelpen. Moest je na het lezen van deze blog nog wat tijd over hebben, dan raad ik zeker aan om een kijkje te nemen naar de altcoins (alternatieve cryptocurrency) Waltonchain (WTC) en Vechain (VET).

Er zijn reeds honderden cryptocurrencies met een eigen blockchain en eigen unieke toepassingen. Waltonchain en Vechain zijn daar slechts 2 voorbeelden van.

2. Bitcoin is gedecentraliseerd

Een belangrijk kenmerk van bitcoin is dat het gedecentraliseerd is. Geen enkele instelling bestuurt of staat aan het hoofd van het Bitcoin-netwerk. Ook geen centrale bank of ander bedrijf.

Dit is iets wat veel mensen afschrikt, want hoe kan iets nu functioneren zonder toezicht?

Wel, in zekere zin staat het Bitcoin-netwerk wel onder een soort van toezicht. Het wordt namelijk onderhouden door een groep van vrijwillige programmeurs en wordt beheerd door een open netwerk van computers verspreid over de hele wereld. Hoe dat laatste juist in zijn werk gaat lees je iets verder in deze blogpost, onder “Bitcoin Mining”.

Dit maakt het Bitcoin-netwerk enorm veilig en on-hackbaar

Dus als ik bitcoin koop, dan wordt mijn digitaal goud eigenlijk beheerd door een hoop vrijwilligers?”

Neen, helemaal niet!

Programmeurs, hoe goed ze ook zijn, hebben in geen enkele instantie controle over jouw geld!

Wat zij wel doen is het Bitcoin-netwerk constant optimaliseren, schaalbaarheid kwesties onderzoeken en wellicht nog een hoop andere technische zaken waar ik helaas te weinig verstand van heb.

Het punt is: alleen jij hebt de controle over jouw bitcoins. Er is geen bank die er aan kan, geen deurwaarder die ze kan komen opschrijven, niemand. Alleen jij!

Dit decentrale aspect trekt uiteraard heel wat mensen aan die zich niet op hun gemak voelen met de controle die banken of overheidsinstellingen hebben over hun geld. 

Een voorbeeld:
Wanneer je op internationaal niveau geld wilt versturen naar een kennis of familielid kan dat nu in principe op 2 manieren:

  1. Via de bank: Dit kan vaak enkele werkdagen duren, zeker voor internationale transacties. Daarnaast kunnen er nog een hoop kosten bijkomen afhankelijk van het land naar waar je het geld wenst te versturen en de financiële instellingen die als “tussenpersoon” functioneren.
  2. Een andere manier is vb PayPal: Dit gaat dan weer wat sneller maar ook hier mag je rekenen op tal van fees. Vaak verdienen zulke payment providers hun geld bij het omzetten van de ene wisselkoers naar de andere. Als het om aanzienlijke bedragen gaat kan dit ook weer hoog oplopen. Daarnaast kan Paypal van de één op andere dag beslissen om je account te sluiten om tal van redenen, waardoor je tijdelijk helemaal geen toegang meer hebt tot je fondsen.

gecentraliseerde transactie

Nu heb je ook optie 3: Bitcoin. Geen onnodige tussenkomst van een 3e partij, geen lange wachttijden, geen onnodige fees of gegoochel met wisselkoersen. Wél instant transacties, zeer lage transactiekosten en op internationaal of nationaal niveau.

bitcoin transactie via het bitcoin-netwerk

Fun fact: Er werd onlangs voor 337 miljoen dollar aan bitcoin verzonden van één wallet naar de andere. Totale kostprijs van deze transactie? 0.40$ (Bron)

Dit allemaal door middel van een ingenieuze combinatie van cryptografie en economische kenmerken, die we intussen kennen als de blockchain.

(Aan wie je die 0.40$ dan juist moet betalen, daar komen we later nog op terug).

3. Beperkt aanbod bitcoins

Fiat-valuta’s (dollars, euro’s, yen, …) hebben een onbeperkte voorraad. Dit wil zeggen dat centrale banken er zoveel van kunnen bijmaken als ze zelf maar willen. Dit in combinatie met de alsmaar toenemende staatsschuld van sommige landen kan dit zeer nare gevolgen hebben. (De staatsschuld van België op moment van schrijven bedraagt ongeveer 470 MILJARD euro. Nederland doet het iets beter met een “kleine” 395 miljard…

Het zijn mensen zoals jij en ik die hier de dupe van zijn… In België en Nederland merken we het misschien niet zo erg, maar toch wordt ons geld weer ieder jaar een beetje minder waard. Voor degenen die het bewijs liever in cijfers willen zien:

inflatie belgie voorbije 20 jaar
inflatie België voorbije 20 jaar

Als we even deze cijfers bekijken en een conservatief gemiddelde van 2% inflatie per jaar nemen, dan zal tegen dit tempo 100 euro over 30 jaar nog slechts 54 euro waard zijn. Dat betekent dat we, tegen 2050, bijna dubbel zoveel zullen betalen voor dezelfde producten of diensten vergeleken met nu. Dag zuurverdiende centen!
Voor de oudere generatie moet ik dit concept niet uitleggen. Wat de jongere generatie betreft: vraag maar eens aan je opa wat hij vroeger betaalde voor een brood bij de bakker of een pintje op café. Je zal versteld staan 😉

Hyperinflatie

Een extreem en volledig ontspoorde vorm van inflatie noemen we hyperinflatie.

Een voorbeeld is Zimbabwe, waar op een bepaald moment een biljet van 100 triljoen dollar gelijk stond aan ongeveer 35  euro cent.

Voor de geïnteresseerden hier een filmpje (lengte: 4 min 20 sec) van hoe dit precies is kunnen gebeuren.

Een ander, recenter, voorbeeld is Venezuela. Waar het IMF (Internationaal Monetair Fonds) een hyperinflatie van maar liefst 1 miljoen % schatte in 2018. Met als gevolg een extreem hoge werkloosheid, grote voedseltekorten etc.  (Je hebt hier misschien wel iets van opgepikt in het nieuws.)

Je weet intussen dat ik fan ben van filmpjes, dus bij deze. Hier wordt de hele situatie samengevat in 5 minuutjes:

Voor sommigen is al dit misschien een “ver van mijn bed” show, maar het zijn wel degelijk dingen die vandaag de dag nog gebeuren!

Voor vele Venezolanen (ja dit heb ik moeten opzoeken) had bitcoin de ideale toevlucht kunnen zijn. Zelfs een “zware bitcoin-crash” van 10% de ene op de andere dag had voor deze mensen een walk in the park geweest.

Hoe gaat dat nu in zijn werk bij bitcoin?

Wel, daar wordt het aanbod bepaald door een onderliggend algoritme. Een klein aantal nieuwe bitcoins worden elk uur bijgemaakt (door middel van bitcoin mining, hierover later meer). Dit met een continue afnemende snelheid tot het maximum aanbod van 21 miljoen is bereikt. Dit zou pas in het jaar 2140 zijn.

Met andere woorden: het aanbod bitcoins zal nooit groter zijn dan 21 miljoen.

Dit maakt bitcoin enigszins aantrekkelijk als beleggingsmiddel, want wanneer de vraag naar dit digitale goud blijft groeien (o.a. dankzij de vele fuck-ups (pardon my language) van overheden en centrale banken in de wereld), zal het aanbod altijd hetzelfde blijven. De basis-wet van vraag en aanbod vertelt ons dan ook dat bij een stijgende vraag, de waarde zal toenemen. Via volgende site kan je te weten komen hoeveel bitcoin er momenteel in omloop is.

Fun fact: Er zullen nooit exact 21 miljoen bitcoins in omloop zijn. Volgens een studie van ChainAlysis zouden er reeds 4 miljoen van het totaal aantal bitcoin ofwel verloren of uit circulatie zijn:

verloren bitcoins uit circulatie

Dit aantal zal ook jaarlijks toenemen. Met andere woorden: Het aanbod wordt eerder kleiner i.p.v. groter

Hoe komt het dat bitcoins verloren gaan?

Wanneer je bitcoin hebt aangekocht maak je best een bitcoin wallet aan. Zo’n bitcoin wallet bestaat uit een public key (jouw persoonlijk adres naar waar mensen geld kunnen verzenden) en een private key (een soort van wachtwoord maar dan bestaande uit een lange reeks cijfers en tekens).

Verlies jij echter de toegang tot die private key, dan zitten die bitcoins dus vast op jouw persoonlijk adres en kunnen ze niet meer worden gebruikt.

Daarnaast komt het ook voor dat mensen soms bitcoin verzenden naar een foutief of onbestaand ontvangstadres. Ook dan ben je je bitcoin kwijt en kan daar niets aan worden gedaan. (Dit is zo één van die schoonheidsfoutjes van bitcoin waar we momenteel nog op een oplossing hopen.)

Er circuleren vele verhalen op het internet van mensen die, toen bitcoin nog een fractie van een cent waard was, zijn beginnen minen of een kleine aankoop hebben gedaan en het gewoon compleet vergeten zijn. Hier een voorbeeld van zo’n pechvogel: Man accidentally threw away $127 million in bitcoin

En zo zijn er nog andere verhalen: “126 miljoen euro ‘verdwenen’: bitcoinbelegger neemt wachtwoord mee het graf in”

Wat we hieruit leren is dat er een groot aantal bitcoin nooit meer in circulatie zal zijn. En dat dit aantal zal alleen maar blijven toenemen. Hoeveel dit precies is zullen we nooit exact weten.

4. Transparantie & pseudonimiteit

Ik wil graag als eerste even een hedendaagse misvatting van Bitcoin uit de weg slaan.

Namelijk “Bitcoin is anoniem”.

Dit is niet het geval, of althans niet volledig.

is bitcoin anoniem

Bij traditionele elektronische betalingen worden alle partijen (zowel de betaler als ontvanger) steeds geïdentificeerd. Dit omwille van verificatiedoeleinden en om te voldoen aan anti-witwaspraktijken en andere wetgevingen.

Bij het gebruik van bitcoin opereren beide partijen in theorie semi-anoniem. Noch transacties noch bepaalde accounts zijn te linken aan een persoonlijke identiteit.

Het enige dat we nodig hebben om een transactie uit te voeren is een Bitcoin-adres of public key (een reeks van 30 willekeurige tekens). Dit adres zal nooit wijzigen. (Je kan wel zoveel adressen aanmaken als je zelf wil).

Dit adres is echter wel publiekelijk (hence: public key). Iedereen kan in feite zien van welk adres of public key je fondsen hebt ontvangen en naar welke adressen je ze verstuurd.

In de praktijk wordt elke gebruiker dus geïdentificeerd aan de hand van het adres van zijn of haar portemonnee. Transacties kunnen met enige moeite op deze manier worden gevolgd dankzij de blockchain.

Wil je vandaag de dag bitcoin kopen via een exchange, dan ben je tevens verplicht om identiteitsgegevens voor te leggen. Dit is een wettelijke verplichting die deze handelsplatformen dienen uit te voeren bij hun klanten voordat ze bitcoin aan jou mogen verkopen.

Dit maakt het toch mogelijk om het bitcoin-gebruik enigszins op te volgen en te linken aan een bepaalde identiteit. Omdat het netwerk transparant is, is de voortgang van een bepaalde transactie voor iedereen zichtbaar.

Dit maakt bitcoin, in tegenstelling wat bepaalde mediaberichten soms beweren, GEEN ideale valuta voor criminelen, terroristen of witwassers.

Gewoon cash geld is tevens heel wat anoniemer. Je zou zelfs het argument kunnen maken dat bitcoin (of misschien iets breder, de blockchain) hier wel eens een ideale oplossing kan bieden.

5. Transacties kunnen niet ongedaan worden gemaakt

Dit heeft heel wat voordelen, maar lokt ook negatieve argumenten uit.

Eens een bitcoin transactie op het netwerk is geverifieerd, is er geen manier om deze transactie te stoppen of terug te draaien. Niet door een bank, niet door een exchange, niet door de Koning. Door niemand.

Eens je geld werd verzonden, is het weg. Niemand kan je dan nog helpen. Heb je je geld naar een scammer verzonden? Wel, die centjes zie je wellicht niet meer terug. (Word je de dag van vandaag opgelicht door een scammer die je gewoon in euro betaald, is de kans trouwens net zo goed heel klein dat je dat geld ooit nog terugziet).

Met andere woorden: er is geen veiligheidsnet. Als een transactie op het netwerk wordt geregistreerd is het onmogelijk om deze te wijzigen.

Hoewel dit in eerste instantie nadelig lijkt en onrust kan veroorzaken, betekent het anderzijds wel dat er met geen enkele transactie op het bitcoin-netwerk kan worden geknoeid. 

6. Microtransacties

De kleinste eenheid van een bitcoin wordt een satoshi genoemd (genoemd naar de anonieme uitvinder van bitcoin). Het is honderdmiljoenste deel van een bitcoin (0,00000001) (tegen de huidige prijzen, ongeveer een honderdste van een cent).

Dit maakt microtransacties mogelijk die niet met traditioneel elektronisch geld mogelijk zijn.

Met andere woorden: je moet niet per se 1 volledige bitcoin aankopen vooraleer je met de digitale munt aan de slag kan (gelukkig maar 😉 )

7. Snel en Globaal

Dit hebben we eerder al besproken, maar verdient op zijn minst een eigen plek in deze lijst.

Een transactie via het Bitcoin-netwerk wordt quasi onmiddellijk uitgevoerd. Naar waar in de wereld dan ook.

In vergelijking met traditioneel geld is het niet altijd eenvoudig geld naar bepaalde landen te verzenden. Daarnaast komen er soms nog heel wat kosten bij kijken en kan het dagen duren vooraleer het geld op de rekening verschijnt.

Onderstaande mini documentaire “Bitcoin in Uganda” (5 min), geeft perfect de oplossingen weer die deze digitale valuta te bieden heeft:

8. Veilig

Uit het verleden is helaas al verschillende keren gebleken dat je geld zelfs bij een bank niet 100% veilig zit. Sommigen verkiezen er nog eerder voor om hun geld onder een matras te bewaren in plaats van het op de bank te zetten.

Het gedecentraliseerde aspect van bitcoin maakt dat mensen volledig zelf verantwoordelijk voor hun fondsen. Dit geld zit trouwens veilig opgeslagen in een cryptografisch systeem, waar alleen de gebruiker met een privésleutel toegang tot heeft.

Bezit je bitcoin en heb je je privé-sleutel ergens veilig opgeslagen? Dan heb je dus absoluut niets te vrezen.

TIP: Heb je bitcoin aangekocht via een exchange? Dan is de kans groot dat je niet zelf in het beheer bent van je private key. Als er dus wat misgaat met de exchange (bij faillisement, bij hacks, …) is er dus een kans dat jij je digitale fondsen verliest. De meeste exchanges hebben intussen wel een verzekering voor dit soort voorvallen, maar geloof mij: better safe than sorry! Maak dus zelf een wallet aan die jij beheerd en waar je zelf de private key van hebt. (Een andere populaire en net nog iets veiligere optie om je cryptocurrency te bewaren is een hardware wallet. Zoals bijvoorbeeld de Ledger Nano X.)

We bespreken wallets en de veiligheid van je cryptomunten nog iets gedetailleerder wat verder in deze gids.

Wie heeft Bitcoin uitgevonden?

Wat het hele verhaal rond Bitcoin eens zo bijzonder maakt, is dat tot op de dag van vandaag niet geweten is wie de bedenker van Bitcoin is.

Het enige wat we hebben is het pseudoniem “Satoshi Nakamoto“. Satoshi Nakamoto is een softwareontwikkelaar (of een team van softwareontwikkelaars) die in 2008 een paper lanceerde genaamd: “Bitcoin: A peer-to-peer Electronic Cash System“.

In deze paper wordt bitcoin voorgesteld als een elektronisch betalingssysteem op basis van wiskundige berekeningen en cryptografie. Het idee was om een ​​ruilmiddel te ontwikkelen, onafhankelijk van een centrale autoriteit, die elektronisch kon worden overgedragen op een veilige, verifieerbare en onveranderlijke manier.

Gezien de snelle opmars van de virtuele munt kunnen we stellen dat dit idee rond een uniek monetair systeem vrij succesvol werd ontvangen.

Wat is bitcoin mining?

Bitcoin mining is het proces waarbij transacties worden geverifieerd en toegevoegd aan de blockchain (ook wel grootboek of public ledger).

Gezien de cryptografische aard van bitcoin is het enorm ingewikkeld om zo’n transactie succesvol tot stand te brengen.

Zie het als een zeer ingewikkelde puzzel die moet worden opgelost. Om die puzzel op te lossen is er enorm veel rekenkracht nodig. Hiervoor doen we dienst op miljoenen computers over heel de wereld die continu hun werk doen en hun energie verbruiken om deze puzzels op te lossen.

Degene die de puzzel, of een deel hiervan, oplost heeft recht op een beloning. Deze beloning gebeurt altijd in bitcoin en is de kost die we betalen bij een transactie. Voor elke overdracht van bitcoin betalen we dus een zeer kleine fee.

Ook jij en ik kunnen hierbij helpen door onze computer aan te sluiten op het Bitcoin-netwerk om dus in theorie passief geld te verdienen.

Herinner je die 0.40$ transactiekosten bij die transactie van $337 miljoen die we eerder hebben besproken? Wel het is best mogelijk dat daar een deel van naar jouw buurman is gegaan.

Kan ik geld verdienen door bitcoin te minen?

In principe kan elk apparaat dat over een processor beschikt dienst doen om bitcoins te minen.

Maar of het de dag van vandaag ook profitabel is hangt van veel verschillende factoren af.

Zo ga je geen grof geld verdienen door je mobieltje bitcoins te laten minen…

Om écht wat gaan te verdienen heb je allereerst een zeer sterke processor nodig (en liefst niet slechts één, maar een aantal).

Zo’n kwalitatieve processor is allesbehalve goedkoop. De kosten lopen ook zeer snel op. Zeker als je er een tiental tegelijk wilt laten draaien.

Naast de vrij zware investering vooraf is het nog steeds niet gegarandeerd dat je er op korte termijn ook wat mee gaat verdienen. Zo moet je namelijk zeker weten dat je elektriciteitskosten (ja die zijn er ook uiteraard)  niet hoger zijn dan wat je er daadwerkelijk zelf aan verdient.

Als je op grote schaal wilt gaan minen zijn België en Nederland allesbehalve ideaal, gezien onze elektriciteitskosten heel wat hoger zijn dan op andere plekken in de wereld.

Er bestaan intussen enorme bitcoin mining farms, waar tientallen duizenden processoren 24 op 24 draaien. Deze zijn dan ook vooral gelokaliseerd in landen waar de elektriciteit enorm goedkoop is.

Volgende documentaire laat zien hoe zo’n gigantische mining operatie eraan toe gaat (duurtijd 9 min.):

Daarnaast wordt het aantal bitcoins dat per uur kan worden gemined steeds minder en minder, waardoor er in de toekomst meer processoren met elkaar “concurreren” voor een kleinere beloning.

We zeggen zeker niet dat het onmogelijk is om iets bij te verdienen, maar het is zeker niet eenvoudig of vanzelfsprekend.

Als je per se wilt beginnen minen, doe dan vooral uitgebreid je research. In België en Nederland is de kans groot dat je geld verliest op korte termijn en dat je elektriciteitskosten hoger zullen oplopen vergeleken met de waarde van bitcoin die je maandelijks mined.

Blijft de waarde van bitcoin echter jaar na jaar enorm stijgen? Dan kan het wel interessant zijn. (Hoewel je er dan misschien nog beter aan doet om gewoon maandelijks een bedrag opzij te zetten waarmee je rechtstreeks bitcoin aankoopt, dat scheelt je weer een hoop tijd en kosten.)

Hoe koop je bitcoins?

Public keys, private keys, blockchain, … Als je het voor de eerste keer hoort klinkt het erg ingewikkeld.

Gelukkig is het kopen van bitcoin en het gebruik hiervan veel eenvoudiger dan dit technisch jargon het allemaal doet uitschijnen. Het mooie is: je hoeft helemaal niet te weten hoe het allemaal “technisch” in zijn werk gaat, zolang het maar werkt.

Heb jij bijvoorbeeld al eens stilgestaan wat er met je euro’s gebeurt eens je een betaling via online banking doet, of via een payment provider zoals PayPal of Skrill? Je ziet ook maar nummertjes van het ene scherm naar het andere gaan, maar hoe dat precies gebeurt daar stellen we ons meestal geen vragen bij…

Je weet dus eigenlijk al meer over bitcoin dan over wat er precies achter de deuren van een bank gebeurt…

Dus, hoe koop je bitcoins?

We leggen hier kort uit over hoe dit proces in zijn werk gaat. Heb je echter vragen of is er nog wat onduidelijk, dan raad ik aan om onze iets uitgebreidere blogpost hierover te lezen: bitcoin kopen in België.

Heb je zelf al een specifieke betaalmethode in gedachten? Dan raden we aan om één van volgende blogs te lezen:

Stap 1: Bitcoin portefeuille aanmaken

Deze stap is eigenlijk optioneel. De meeste bitcoin “exchanges” (handelsplatformen waar je bitcoin en andere cryptocurrency kan kopen) kunnen je bitcoin ook in jouw plaats bewaren. Toch wordt het steeds aangeraden om altijd zelf in het bezit te zijn van je privésleutel. Wanneer je bitcoin dus op zo’n exchange staan is dit niet het geval (zoals ik eerder in dit blogbericht al aantoonde). Het is de exchange zelf die in dat geval je bitcoin beheerd. Al is de kans klein dat je de dupe wordt van vb. een hack, is ze wel degelijk bestaande. Je doet met dit advies natuurlijk wat je zelf wilt.

Vooraleer je een bitcoin kan kopen heb je een bitcoin adres en een virtuele portefeuille nodig om je bitcoin op te slaan. Die portefeuille kan op verschillende manieren worden aangemaakt:

bitcoin portefeuille

    1. Via mobiel (d.m.v. bepaalde apps)
    2. Via een desktop wallet
    3. Via een handelsplatform zelf (doorgaans gebeurt dit automatisch wanneer je een aankoop doet)
    4. via een offline portefeuille of hardware wallet

Je kan in principe zoveel verschillende adressen of wallets aanmaken als je zelf wilt.

Zo is het perfect mogelijk om een combinatie van alle bovenstaande te hebben, waarbij je een klein aantal bitcoins in je mobiele wallet bewaard voor kleine aankopen, een klein deel in een online exchange voor vb. te traden, etc…Het is echter belangrijk dat je zelf over je privé-sleutel bezit. Wanneer je een account opent bij een gecentraliseerde exchange bezitten zij in principe over deze privé-sleutel, waardoor je niet 100% de controle hebt over je fondsen.

Het wordt daarom TEN ALLEN TIJDEN aangeraden om het grootste aantal van je bitcoin te bewaren op een offline of hardware wallet. 

Hier vind je een lijst van de populairste hardware wallets op dit moment:

Hardware Wallet
Gemiddelde Rating
PrijsKopen
bitcoin wallet ledger nano SLedger Nano Sbitcoin wallet rating 5€59,00bitcoin wallet kopen
Ledger Nano X Bitcoin WalletLedger Nano Xbitcoin wallet rating 5€119,00bitcoin wallet kopen
ledger blue hardware portefeuilleLedger Bluewallet rating 4.5€279,00bitcoin wallet kopen
Trezor One Hardware walletTrezor Onewallet rating 4.5€69,00bitcoin wallet kopen
trezor T hardware walletTrezor Twallet rating 4.5€149,00bitcoin wallet kopen
keepkey bitcoin walletKeepKeywallet rating 4€70,00bitcoin wallet kopen
archos btc wallet kopenArchoswallet rating 4€59,99bitcoin wallet kopen

Stap 2: Bitcoin Aankopen

Je hebt een wallet waarvan je zelf de privé-sleutel bezit? Perfect! Dan kan je nu beginnen aan je aankoop. 

Er zijn verschillende manieren om bitcoin te kopen. De eenvoudigste manier is om via een online exchange te werken.

Zie hier de populairste opties in België en Nederland. Op alle exchanges in dit lijstje kan je bitcoin aankopen met Bancontact of iDeal

ExchangeEenvoudig?ScoreWebsite
bitvavo exchangegoed9.5/10
Bitvavo
crypto kopen bitcoinmeestergoed8/10BitcoinMeester
litebit logomedium7/10Litebit
bitonic logogoed6/10Bitonic

Het grote voordeel van bovengenoemde websites is dat ze het enorm eenvoudig maken om een aankoop uit te voeren. Naast bancontact voor België of iDeal voor Nederland bieden ze ook andere betaalopties aan als: Mistercash, een gewone SEPA overschrijving, Sofort, Trustpay, Giropay, …

Een andere populaire optie is Coinbase. Bij Coinbase krijg je 9 euro in bitcoin extra bij je eerste aankoop.
Het enige nadeel is wel dat je hier niet met bancontact of iDeal kan betalen. (Dit kan enkel via overschrijving of kredietkaart).

Bij het aanmaken van een account is het meestal de standaard om identificatiegegevens voor te leggen (zoals eerder besproken zijn exchanges wettelijk verplicht dit te vragen, hoewel in sommige gevallen kleine betalingen ook zonder verificiate mogelijk zijn).

Stap 3: Veilig Bewaren

Bij exchanges zijn er 2 opties:

  1. Bij het aankoopproces word je gevraagd naar de public key van je persoonlijke wallet. Je fondsen worden vervolgens rechtstreeks verstuurd naar de wallet die jij hebt gekozen.
  2. Meest voorkomende optie: Je hebt nog geen public key moeten ingeven en je geld (of cryptocurrency) staat op de exchange zelf.
    • Nogmaals: Het is ook mogelijk om je bitcoin op de exchange zelf te laten staan. Vooral als je actief plant te traden met je bitcoin is dit handig. Wanneer het echter om grotere bedragen gaat waar je niet actief mee gaat handelen, zouden we toch echt aanraden om even die kleine extra investering te doen in een hardware wallet.

Andere manieren om bitcoin te kopen?

Naast een online exchange zijn er zeker nog andere mogelijkheden om bitcoin aan te kopen:

  • Via een bitcoin ATM (bekijk deze bitcoin ATM map om te zien of er ergens één in je buurt staat). Het nadeel is dat je hier meestal wel hoge fees betaald.
  • Lokaal (via een vriend of via een online platform, vb. LocalBitcoins)
  • Je kan een product of dienst aanbieden in ruil voor bitcoins. Bijvoorbeeld via xbtfreelancer (hetzelfde principe als Upwork of Fiverr, maar dan voor virtueel geld).

veilig bitcoin bewaren

Hoe bescherm ik mijn bitcoins?

Je weet nu dat je je bitcoins op verschillende manieren kan bewaren. Je weet ook dat de veiligste optie is om je privé-sleutel offline te bewaren.

Maar wat kan je nog doen om de veiligheid van je fondsen te garanderen?

  • Indien je een deel van je fondsen op een mobiele of desktop wallet bewaard is het aangeraden om deze verder te versleutelen met een sterk wachtwoord om diefstal te voorkomen. (Opgelet: hoe sterk je wachtwoord ook is, het is niet altijd beveiligd tegen een keylogger of een ander type malware).
  • Indien je een deel van je fondsen op een online exchange bewaard, zorg dan dat je gebruik maakt van een sterk wachtwoord en 2FA (Two Factor Authentication). Stel die 2FA ook in bij het uitvoeren van transacties, dit in combinatie met het ontvangen van een e-mail om je transactie te verifiëren.
  • BEWAAR HET MERENDEEL VAN JE FONDSEN OFFLINE! Zo ben je ten alle tijden ZELF in het beheer van je wallet. I can’t stress this enough 😉

Voor de geïnteresseerden die meer willen weten, hier Een complete gids over de verschillende wallets en het veilig bewaren van je cryptocurrency

Waar moet je voor oppassen?

Transparantie, een voor of een nadeel?

Ondanks dat de identiteit achter een bitcoin adres anoniem is, is dit adres wel voor iedereen zichtbaar. Elke persoon of entiteit waar je een transactie mee hebt uitgevoerd en die je public key (publiek adres) bezit, kan in principe alle transacties zien die je ooit hebt uitgevoerd, alsook het totaal aantal bitcoin waar je over beschikt.

Daarom verkiezen sommigen voor meerdere adressen en verschillende wallets voor bepaalde type transacties, om hun balans en transactie geschiedenis privé te houden.

Scams

Helaas wordt bitcoin vaak gelinkt aan scams. Gezien de onomkeerbaarheid van een transactie is het dan ook de ideale manier voor hackers of mensen met slechte bedoelingen om hier misbruik van te maken. Maar met een beetje gezond verstand en de voorkennis die we je hier meegeven, kun je deze scams in 99% van de gevallen wel vermijden.

Let vooral op voor:

Exchange Scams

Doe altijd goed je research vooraleer je een account aanmaakt op een online exchange en hier vervolgens je fondsen naar toe stuurt. Zo zijn er ook fake en onbetrouwbare exchanges waar je je geld wellicht nooit meer zal terugzien.

Daarnaast zijn er soms ook identitieke kopieën van bepaalde exchanges. Let er dus altijd op of je wel op het juiste webadres zit en je op een beveiligde verbinding (HTTPS) zit. Een veilige en betrouwbare website ziet er als volgt uit:binance veilig https

Zoek je toch een andere exchange (vb. omdat de cryptocurrency die je wilt kopen niet beschikbaar is op de huidige exchange die je gebruikt), dan kan je hier terecht voor een compleet overzicht van betrouwbare exchanges.

Mining Scams

Sommige bedrijven maken het mogelijk om processor kracht aan te kopen en in principe bitcoin in jouw plaats te minen. Dit is een aantrekkelijk voorstel, want je zit zelf niet met het hele gedoe om een mining rig samen te stellen en te onderhouden.

Toch is het sprookje vaak te mooi om waar te zijn en ben je vaak ook gewoon je geld kwijt.

Ponzi Schemes

Vaak te herkennen aan de enorm hoge interesten en ROIs (Return On Investment) die ze beloven. Een bekend voorbeeld is Bitconnect, die ten onder ging na tientallen duizenden mensen te hebben opgelicht.

Een vuistregel die we je gratis meegeven: als iets te goed is om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook.

Bitcoin vs. belastingen en overheden

Hoe overheden omgaan met bitcoin (en cryptocurrency in het algemeen) hangt af van land tot land, ook wat belastingen betreft. Zo zitten Nederland en België alvast niet op dezelfde lijn in heel de crypto vs belastingen soap.

Hoewel er in België nog veel onduidelijkheden over zijn en we wellicht niet snel een eenduidig antwoord zullen krijgen, weten we intussen wel dat alles afhankelijk is van hoe je je bitcoin hebt bemachtigd en hoe je er mee bent omgegaan.

Ik geef enkele voorbeelden van verschillende situaties (tevens toe te passen op elke cryptocurrency).bitcoin belastingen

Situatie 1:

Je koopt bitcoin en laat deze een jaar onaangeroerd in je wallet zitten. De prijs is na een jaar in waarde gestegen en je wilt ze weer inruilen voor euro’s:

In deze situatie heb je in principe belegd als goede huisvader. De meerwaarde die je dan verkrijgt bij de verkoop van je bitcoin is dan vrijgesteld aan personenbelasting.

Situatie 2:

Je hebt bitcoin aangekocht en wil na een jaar verkopen. In tussentijd heb je wel een deel verkocht omdat je verwachtte dat de prijs ging dalen. Je liet je geld wel gewoon op de exchange staan. Daarna heb je voor dat geld weer ingekocht aan een lagere prijs.

Dit wordt door de fiscus gezien als speculeren. In dat geval geldt er een belastingtarief van 33% op de meerwaarde.

Situatie 3:

Je noemt jezelf professioneel bitcoin trader. Met andere woorden, je hebt je beroep gemaakt van het handelen in de virtuele munt.

In dit geval wordt je winst gezien als beroepsinkomsten en wordt ze als dusdanig belast.

Dat roept natuurlijk enkele vragen op, want stel je hebt een deel van je bitcoin gebruikt om een andere cryptocurrency aan te kopen, die je vervolgens meer dan een jaar niet hebt aangeraakt en wil verkopen. Is dit dan eerder speculatief of toch als goede huisvader?

Wat als je bitcoin krijgt door middel van airdrops? En hoe zit het met forks?

Voorlopig zit er dus nog een enorm zwart gat in de Belgische wetgeving omtrent het hele crypto gebeuren. Hopelijk zal de tijd meer antwoorden brengen.

Belangrijk: Cryptobijbel doet niet dienst als financieel adviseer en de wetgeving kan ten allen tijden veranderen. Gelieve dus steeds zelf een professioneel fiscalist of instantie aan te spreken omtrent bitcoin of cryptocurrency beleggingen.

Conclusie: Waarom bitcoin gebruiken?

Bitcoin werd oorspronkelijk gemaakt als een alternatieve, gedecentraliseerde betaalmethode. In tegenstelling tot internationale bankoverschrijvingen is het, in theorie, goedkoper en worden transacties bijna onmiddellijk verzonden. Een bijkomend voordeel voor verkopers (soms iets minder voor gebruikers) is dat transacties onomkeerbaar zijn, waardoor de dreiging van dure terugvorderingen wordt geneutraliseerd.

waarom bitcoin gebruiken

Maar we moeten, zelfs als crypto blog en grote voorstander van deze digitale valuta zijnde, kritisch en onpartijdig blijven en bekennen dat er altijd ruimte is voor verbetering. 

Ook online banking en de ontwikkelingen van alternatieve valuta (niet-cryptocurrency) evolueren namelijk. Zo worden ook internationale geldtransfers eenvoudiger en goedkoper en lijkt het gebruik van bitcoin, althans voor deze specifieke use case, een beetje overbodig voor vele mensen…

Dit neemt echter niet weg dat bitcoin in sommige delen van de wereld nog steeds een efficiëntere en goedkopere manier is om geld over de grenzen te sturen. Ook vele reizigers en backpackers verkiezen het gebruik van cryptocurrency boven het geknoei met lokale wisselkoersen.

Voor Belgen en Nederlanders die niet vaak reizen en / of niet veel te maken krijgen met internationale overschrijvingen, zijn er dus niet echt veel voordelen als ze bitcoin louter als betaalmiddel zouden willen gebruiken.

Maar Bitcoin is natuurlijk veel meer dan alleen maar een betaalmiddel. Het decentrale aspect gecombineerd met het beperkte aanbod en de veiligheid van het netwerk is voor velen reden genoeg om bitcoin als een waardige store of value te zien. Om dan nog maar te zwijgen van de problemen op economisch en internationaal vlak dat fiat-geld (en het misbruik daarvan) met zich kan meebrengen. 

Fiat geld en bitcoin is dus een beetje appelen met peren gaan vergelijken…

Goud vergeleken met bitcoin daarentegen kent wel wat meer overeenkomsten…

goud vs bitcoin

Oudere generaties (en hopelijk nu ook de jongere!) beseffen dat hun geld iedere dag wat minder waard wordt en zoeken naar manieren om hun geld te beleggen. Goud is een populaire keuze.

Het grote verschil is natuurlijk dat goud wel iets tastbaars is, terwijl bitcoin in fysieke vorm eigenlijk niet bestaat. Het totale aanbod van goud daarentegen weten we niet zeker. Nog elke dag wordt er goud gevonden… Terwijl we bij bitcoin exact weten hoeveel er ooit van zullen zijn.

(Bitcoin met goud vergelijken ga ik hier niet doen. Misschien in een volgende blogpost. Wel link ik je even naar dit artikel, waar een zogenoemde crypto entrepreneur speculeert dat bitcoin wel eens de totale marktkapitalisatie van goud kan overstijgen.)

Het punt is: Onlangs lijkt bitcoin, net zoals goud, ook de rol van beleggingsactiva te hebben aangenomen. Traders, institutionele beleggers en kleine spaarders worden aangetrokken door het enorme potentieel van de munt en zien bitcoin daardoor als een safe haven voor hun geld.

Naast een populair betaalmiddel in sommige delen van de wereld, wordt bitcoin door de meesten toch aanzien als beleggingsmiddel. De technologie staat ook niet stil natuurlijk. Er wordt continu gewerkt in het beter maken van Bitcoin maar er worden ook alternatieven onderzocht.

Hoe de toekomst zal evolueren?

Absoluut geen idee! Veel is onder andere afhankelijk van de standpunten die verschillende overheden zullen innemen. Ik ben in ieder geval razend enthousiast over het potentieel van Bitcoin, maar vooral ook benieuwd naar de evolutie van blockchain technologieën voor onze samenleving. Hopelijk heb ik ook jou kunnen overtuigen van de mogelijkheden, maar besef vooral dat het tijd en een hoop obstakels zal kosten vooraleer we écht veranderingen beginnen te zien. (Net zoals met elke andere technologie trouwens).

Graag wil ik jullie er nogmaals op wijzen dat de content op Cryptobijbel niet dient als financieel advies. Het enige wat we willen bereiken is het opbouwen van een educatief platform waar we op een zo objectief mogelijke manier willen aantonen wat de mogelijkheden zijn van blockchain en cryptocurrency. Plan je zelf te investeren? Vraag dan zeker raad aan een professioneel adviseur en volg nooit blindelings de raad op van willekeurige mensen op het internet!

Hoe moet je nu verder?

We hebben in deze gids al enkele keren doorgelinkt naar verschillende pagina’s op onze website. Hier nog even een overzichtt: