Bitcoin Betaalkaarten

Op zoek naar een bitcoin of cryptocurrency betaalkaart (debetkaart) om zelfs dagdagelijkse aankopen mee te verrichten?  Of wil je weten wat de mogelijkheden zijn? In deze blog zetten we alles op een rijtje.

Hoewel de markt van de crypto kredietkaarten vrij groot is, wordt in deze blog enkel gefocust op de betaalkaarten die beschikbaar zijn in België en Nederland.

Bitcoin betaalkaarten: de brug naar mass adoption?

Degene die eerder transacties met bitcoin of een andere cryptocurrency hebben verricht kennen het vast wel: Het is niet altijd vanzelfsprekend… 

… En dan bedoel ik niet per se dat het ontzettend complex is om een transactie te verrichten (er zijn intussen tal van apps die dit proces enorm faciliteren). 

Het probleem ligt bij het feit dat vele winkels (online of fysiek) cryptocurrency gewoon niet als geldig betaalmiddel aanvaarden.  Je kan niet zomaar bij de bakker je verjaardagstaart gaan afrekenen met bitcoin. Of je wagen even voltanken met Ethereum.

Of wel?

Tuurlijk wel! Ik stel je even voor aan cryptocurrency debetkaarten.

Dit zijn Visa of Mastercard betaalkaarten die, wanneer je ergens betaald, je cryptocurrency in real-time gaan converteren naar euro’s (of andere fiat-valuta). Je betaald de handelaar dus niet in crypto, maar gewoon in euro.

Intussen zijn er al een aantal bedrijven die dit mogelijk maken. We lijsten hier even de beste opties op:

WireX – Crypto Betaalkaart 

wirex crypto debetkaart

Deze Visa debetkaart van WireX steeg de laatste tijd enorm in populariteit en ziet ook zijn gebruikersaantal in zowel België als Nederland sterk stijgen.

Met deze (tevens contactloze) kaart kan je overal betalen met crypto. (Althans toch overal waar Visa beschikbaar is).

In het buitenland betalen is ook geen probleem. Hiervoor betaal je ook geen extra fee, wat de kaart vooral voor reizigers enorm interessant maakt. Ook geld afhalen aan een bankautomaat kan gewoon wereldwijd (wel tegen een kleine fee, die €2.25 euro bedraagt binnen Europa en €2.75 buiten europa). 

Het aanmaken van een account en aanvragen van de kaart is volledig gratis. Ook de verzendingskosten dien je niet te betalen. Voor het gebruik van de kaart betaal je een maintenance fee van €1.20 per maand.  

Momenteel bieden ze verschillende cryptocurrency (tokens) aan, waaronder Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple, Waves, WOLLO, Nano, Stellar Lumens, DAI, alsook hun eigen WireX token.

Ben je niet zo voor plastieke kaarten? Dan hebben ze als alternatief ook een virtuele kaart en een handige app, waar je eenvoudig je budget kan beheren.

WireX – Cashback bij al je transacties

wirex bitcoin betaalkaart cashback

Het leuke van WireX is dat ze een soort cashback reward programma hebben, namellijk het “Cryptoback Reward Program“. Hiermee verdien je standaard 0.5% van je uitgaven terug wanneer je een aankoop verricht.

De reward die je krijgt kan zelfs oplopen tot 1.5%, afhankelijk van het aantal WireX Tokens die je bezit. De cryptocurrency die je verdient via het programma wordt automatisch toegevoegd aan je account en kan je meteen gebruiken.

Alles nog eens op een rijtje:

Ondersteunde Fiat-currenciesEUR, USD, GBP, AUD, CAD, CHF, CZK, HKD, JPY, MXN, SGD
Ondersteunde cryptocurrenciesBTC, LTC, XRP, ETH, WAVES, WLO, DAI, NANO, XLM, WXT
Betaalkaart optiesFysiek of Virtueel
Type kaartVisa
Kosten (fees)Laag
Eigen TokenWXT (WireX Token)
Bonusprogramma0.5% Cashback

Coinbase Card – Cryptocurrency Debetkaart 

coinbase bitcoin betaalkaart

Coinbase ken je mogelijks wel. Het is namelijk één van de populairste cryptocurrency handelsplatformen ter wereld. 

Wat je misschien nog niet wist is dat zij sinds kort ook een debetkaart aanbieden, namelijk de Coinbase Card

Met deze crypto debetkaart kan je de fondsen in je Coinbase account gebruiken om ook dagdagelijkse aankopen te verrichten. Overal waar Visa beschikbaar is.

Geld afhalen is dan weer gratis, met een limiet van 200 euro per maand. Ga je daarboven dan betaal je 2% transactiekosten.

Ook Coinbase Card gaat gepaard met een handige app die een eenvoudig overzicht geeft van je uitgaven. De app werd bij lancering niet zo goed ontvangen en kende de nodige crashes en bugs. Intussen zijn er al enkele updates geweest en werkt de app momenteel wel gewoon weer stabiel en goed. 

Het aanvragen van de kaart kost precies 4.95 euro en je betaald geen maandelijkse fees.

Coinbase ondersteunt momenteel volgende cryptocurrencies: BTC, BCH, ETH, ETC, LTC, ZRX, BAT, USDC, ZEC, DAI, LINK, XRP, REP, XLM, EOS, XTZ en Dash.

Alles nog even op een rijtje:

Ondersteunde Fiat-currenciesEUR, GBP
Ondersteunde cryptocurrenciesBTC, BCH, ETH, ETC, LTC, ZRX, BAT, USDC, ZEC, DAI, LINK, XRP, REP, XLM, EOS, XTZ, DASH
Betaalkaart optiesFysiek
Type kaartVisa
Kosten (fees)Laag
Eigen TokenNee
BonusprogrammaNee

Hoe vraag ik mijn Coinbase Card aan?

  1. Maak een account aan op Coinbase.com
  2. Download de mobiele applicatie van Coinbase (beschikbaar op iOS of Android)
  3. Bestel de kaart via de app

Geen idee waar te beginnen? Wij schreven een stap-voor-stap tutorial en review over Coinbase.

TenX – Ethereum en Bitcoin betaalkaart

tenx bitcoin ethereum betaalkaart

TenX, gebaseerd in Singapore, was één van de eerste die op de bitcoin betaalkaart “boot” sprong. Eind 2017 doorheen 2018 wonnen zij erg aan populariteit. Het idee van een cryptocurrency betaalkaart die je quasi overal kan gebruiken was voor velen nieuw. Daarnaast waren de opties op dat moment zeer beperkt.

Deze trend in populariteit weerspiegelt zich in de koers van PAY. PAY, de Ethereum gebaseerde token van TenX, kende all-time highs met een marktkapitalisatie van om en bij de 500 miljoen euro. 

Intussen zijn we weeral een tijdje verder en is TenX lang niet meer bij de enige die een crypto kredietkaart aanbiedt. Op moment van schrijven staat de koers van PAY, die toen zo’n half miljard was, op 10 miljoen euro. Of dit zich ook reflecteert in gebruikersaantal daar hebben we momenteel nog het gissen naar.

Bij het vergelijken van de fees en het aanbod cryptocurrencies van TenX met de concurrenten, merken we toch dat een inhaalbeweging niet slecht zou zijn voor het bedrijf. 

Voor het bestellen van een kaart, inclusief verzendingskosten en activatie, mag je zo’n 15 euro rekenen. Er is een jaarlijkse fee van 9 euro voor het gebruik van de kaart. Wil je geld afhalen uit een bankautomaat, betaal je een standaardfee van €2.90. 

Momenteel ondersteunt TenX slechts 2 cryptocurrencies, namelijk Bitcoin en Ethereum. In de toekomst zijn ze wel van plan hier nog enkelen aan toe te voegen, maar voorlopig blijf je dus beperkt in keuze.

Vergeleken met zijn concurrenten in dit lijstje, wordt het gebruik van de betaalkaart van TenX, naar onze mening, iets minder aantrekkelijk. 

Ondanks het kleinere aanbod in cryptocurrency en iets hogere fees, zijn ze verder wel gewoon een bekende en betrouwbare partij en daarom zeker ook het vermelden waard.

Conclusie: Wat is nu de beste bitcoin debetkaart?

Nu we enkele bitcoin betaalkaarten hebben besproken, vraag je je misschien af welke crypto betaalkaart de beste optie voor jou is.

Helaas is hier geen standaard antwoord voor, aangezien het zeer afhankelijk is van jouw situatie.

Reis je veel en plan je de kaart veel in het buitenland te gebruiken?
Dan is WireX op dit moment wellicht de beste keuze.

Bezit je verschillende cryptocurrencies en wil je je uitgaven niet beperken tot enkel Bitcoin of Ethereum? 
Dan kies je best voor WireX of Coinbase.

Wie is de goedkoopste?
Zowel WireX als Coinbase zijn op dit vlak sterk aan elkaar gewaagd en hangt af van de hoeveelheid en het aantal uitgaven die je plant te doen.

Plan je je kaart zo goed als dagelijks te gebruiken, voor alle type uitgaven? 
Dan is de cashback (of cryptoback) die WireX aanbiedt wel interessant, afhankelijk van het aantal WireX tokens die je in je bezit hebt.

Plan je maandelijks een deel van je geld af te halen aan een ATM of bankautomaat? 
Als dit bedrag meer is dan €200, zit je het beste bij WireX, gezien zij hier geen limiet op hebben staan.

Wil je de combinatie van een exchange en debetkaart?
Dan zit je wellicht het beste bij Coinbase, gezien zij ook gewoon een exchange hebben waar je kan handelen. Zo moet je niet constant fondsen gaan verplaatsen.